Všechny články

Praze hrozí, že developeři budou ničit sportoviště. Teď se mluví o projektu Šemíkův břeh

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 
V deníku Metru právě vyšel rozhovor s paní Aleškou Doušovou za spolek Za lepší Smíchov.
Autor:
Marek Peška  Zdroj: Metro.cz
 
Ve stínu obřího projektu Smíchov City, který bude hotov až za 20 let, se chystají další velké plány developerů. Jen kolem železničního mostu má vyrůst šest komplexů. O jednom z nich ale místní mluví asi nejhlasitěji – o Šemíkově břehu. Má stát na místě sportoviště Erpet na břehu Vltavy.

„Dohromady na Smíchově přibude deset tisíc nových obyvatel, na Barrandově ještě dalších 14 tisíc plus mnoho nových zaměstnanců. V projektech není plánováno žádné sportoviště, i z tohoto důvodu je nezodpovědné dopustit likvidaci velkého sportoviště hned vedle řeky,“ hájí odpor k „Šemíkovi“ Aleška Doušová ze spolku Za lepší Smíchov. Podle ní panují obavy, že pokud se tam začne stavět, hrozí likvidace dalších pražských sportovišť.

Přibližte, v čem je developerský projekt z vašeho pohledu problematický?
Podél smíchovského břehu Vltavy, přímo naproti Vyšehradu, se nyní nachází 2,74 ha velký sportovní areál. Majitelem pozemků je Sportovní klub Smíchov. Ten je domluven s developerem SEBRE, že mu pozemky odprodá v momentě změny stávajícího platného územního plánu. Ten zatím říká, že má Erpet sloužit sportu. SK Smíchov a developer usilují o funkci „všeobecně smíšenou“. SEBRE následně zlikviduje stávající sportoviště a postaví zde několikapatrový komplex budov. My se snažíme, aby sportoviště bylo zachováno.

Pro stavbu „Šemíka“ ale může hrát to, že areál ze Strakonické vypadá, že se tam vlastně nic neděje...
Předchozí vedení městské části argumentovalo právě tím, že pozitivem Šemíkova břehu je zkultivování nábřeží a vybudování cyklostezky. Problém vidíme v účelové informaci o nevyužívání sportoviště, kdy nás vlastník developerské společnosti informoval, že představitelé SK Smíchov nemají problém ze dne na den areál zcela uzavřít. Nyní tam lidé sportují. Z každodenního pozorování víme, že se zde stále aktivně hraje tenis, squash, badminton, golf, v létě na fotbalovém hřišti i trénují děti. Místní fotbal měl tradici, SK Smíchov tu hrál už v 50. letech.

Dalším argumentem, proč zbourat Erpet, by mohlo být to, že sport do takového místa nepatří.
A trvalé bydlení do těchto míst patří? V některých částech mezi Strakonickou ulicí a sportovištěm se nachází vzrostlá zeleň.

Co by tam podle vás tedy mělo vzniknout?
Samozřejmě, že stěžejní je zachovat sportovní plochu a zároveň se snažit přesvědčit majitele, aby se svým majetkem zacházel tak, jak mu ukládá územní plán. Ideální by bylo, aby byl pozemek vykoupen a kompletně revitalizován na pro veřejnost přístupný rekreačně-sportovní areál, k čemuž by ostatně břehy Vltavy měly sloužit. Myslíme si, že by měly být místem, kde je možné se v létě schovat před vedrem, zaběhat si nebo si večer dát skleničku s přáteli. Část nábřeží sousedící se sportovištěm je nyní v blízkosti centra poslední opravdu zelená, kde naleznou klid nejen rybáři. Zastavění nám nepřijde rozumné a ve městě se nachází mnoho jiných vhodnějších ploch, například u nás brownfield Smíchovského nádraží.

Od vašeho spolku zaznívají domněnky, že 41 milionů, které má za pozemky developer zaplatit, by se nemusely vrátit do sportu na Praze 5...
Dosluhující radnice podepsala memorandum, že městská část Praha 5 dostane od developera 41 milionů, pokud dojde ke změně územního plánu. Ty se pak nainvestují do místního sportu. Jenže žádná z částí memoranda není právně vymahatelná a ve výsledku nemusí být splněna. Nelíbí se nám také to, že Praha 5 získá pouze 41 milionů korun za pozemek, i když vědí, že místo sportoviště má vzniknout komplex se třemi stovkami luxusních bytů s výhledem na Vyšehrad.

Smíchovské spolky dost často kritizují končící radnici. Starosta Pavel Richter byl podle nich „prodeveloperský“. Mohla by se s novou radnicí situace změnit?
Zatím je brzy hodnotit, nicméně od větší části nové magistrátní koalice máme jasné stanovisko, že změnu územního plánu, tedy zelenou pro developera, nepodpoří. Se zbývajícími zastupiteli se plánujeme v brzké době setkat a o problematice s nimi jednat. Věříme, že i nové obsazení radnice městské části Praha 5 revokuje kroky předchozí radnice.

Hrozí likvidace sportovišť?

Spolky na Praze 5 začínají mít plné ruce práce.

  • Právě na Smíchově dojde k obrovskému stavebnímu boomu. Stavět se bude na nádraží, v prolukách okolních domů, přestavovat se budou bývalé továrny. 
  • Problematickému Šemíkově břehu se věnuje spolek Za lepší Smíchov (více na webu Zalepsismichov.cz). 
  • Pozemek, na kterém má stát, Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) do současné doby označoval jako „zelený“. V těchto dnech se čeká na návrh změny územního plánu. Lidé se poté k němu vyjádří, bude to jejich jediná šance podat proti ztrátě sportoviště námitky. 
  • Tento spolek nyní sbírá podpisy Pražanů, kteří ho zplnomocňují k dalšímu jednání s úřady. Čím více podpisů, tím větší hlas spolek bude mít.
  • Upozorňuje na to, že změna územního plánu pro Šemíkův břeh by mohla vyvolat vlnu snah likvidovat další pražská sportoviště – většina je vlastněna soukromými subjekty, jako jsou sportovní kluby. Že by k tomu mohlo docházet, dokládá i příklad z Prahy 7. „Zájem o zastavění projevil majitel fotbalového hřiště Loko Vltavín v Holešovicích,“ říká Aleška Doušová ze spolku Za lepší Smíchov. Sportovní plochy jsou lukrativními pozemky v blízkosti centra. Podle spolků by se ale měly zastavovat především brownfieldy.
  • Spolků je na Praze 5 několik desítek. Znovu ožívá třeba iniciativa s názvem ZaPět, která chce hlas všech spolků směrem k radnici a magistrátu sjednotit.

 

Zdroj: Deník Metro
Připravil: Viktor Veselý