Všechny články

Dopravní terminál Smíchov

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

V CAMPu byl dne 8.11.2018 v 19:00 představen veřejnosti nový dopravní terminál Smíchov. Praha do roku 2023 vybuduje až za miliardu korun nový dopravní uzel na Smíchově. Podle studie Institutu plánování a rozvoje Prahy bude pod jednou střechou nádraží i autobusový terminál. Jeho součástí bude také parkoviště pro tisíc aut.

Nejfuturističtější dopravní terminál v Česku má vyrůst na pražském Smíchově. Počítá se s ­přemostěním kolejiště, autobusovým nádražím na střeše a snadnými přestupy mezi různými druhy dopravních prostředků. Myslí se na pěší, cyklisty, autobusy, tramvaje, metro i ­vlaky, parkování tu navíc najde až tisíc aut. Počítá se i­ s přívozy na nedaleké Vltavě.

Konkrétní vize představil ve čtvrtek Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Smíchovské nádraží je důležitou dopravní křižovatkou. Jde o­třetí největší vlakové nádraží v ­Praze. Denně tu zastaví 258 vlaků, které použije přes 15 tisíc cestujících. Metro sem denně přiveze více než 70 tisíc cestujících, na 20 ­tisíc pak tramvaje, další desítky tisíc městské a příměstské autobusy. Většina lidí nádražím pouze projde a přestupuje na jiný dopravní prostředek, právě to se má zjednodušit.

Projekt pro Prahu připravili A69 - architekti. Na jeho realizaci tlačí developerská společnost Sekyra Group, která v ­oblasti plánuje vybudovat novou čtvrť. „První plně integrovaný dopravní terminál v Praze vzniká na základě naší iniciativy,“ říká výkonný ředitel skupiny Leoš Anderle. Hlavními investory budou ale Správa železniční dopravní stavby (vlakové nádraží) a­Praha (autobusy a parkoviště).

Pokud jste nedostali vstupenky na představení projektu veřejnosti, nebo jste zmeškali online přenos, níže naleznete odkaz na záznam online přenosu z CAMPu a další přílohy týkající se nového terminálu.

Média:
Online záznam z CAMPu:

VIDEO - CAMP - představení nového dopravního terminálu Smíchov

Přílohy:

Studie terminál Smíchov (návrh) 400MB!

Rozvoj linek PID

Idea řešení nového autobusového terminálu

Zajímavost na závěr: SMÍCHOV / DOPRAVNÍ TERMINÁL diplomní projekt Petr Kuneš

 

Připravil: Viktor Veselý