Všechny články

Nové informace v kauze CWI Smíchov - Utajovaný zdroj pitné vody v ohrožení

Hodnocení uživatelů: 3 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Aktualizace 15.8.2019 - Na pozemcích se zatím stavět nesmí.

V lednu tohoto roku jsme Vás informovali o plánované stavbě souboru bytových a kancelářských budov na pražském Smíchově společností CWI Smíchov. Předmětem sporu bylo sejmutí stavební závěry a také majetkové spory podzemního zdroje pitné vody jehož součástí je gravitační přivaděč. Společnost CWI Smíchov podala k 3.1.2019 odvolání k převzetí věci nadřízeným orgánem.

Nyní vyšlo nové stanovisko. Pražští radní dne 5.8.2019 zastavili řízení o povolení výjimky ze stavební uzávěry týkající se pozemku, kde jsou vodní vrty sloužící jako rezerva pro zásobování města. Několik bytových domů a větší kancelářský objekt chce stavět společnost CWI Smíchov, jejímž jednatelem je vlastník developerské skupiny UDI Group Radek Menšík. S firmou se město nadále pře o vlastnictví pozemku s vrty.

Novinářům to řekla radní Hana Kordová Marvanová. “Stavební uzávěra nadále trvá. Pro nás je prioritní, aby dřív, než bude povolena zástavba v této oblasti, byla vyřešena ochrana tohoto vodního zdroje, a to cestou řádného správního řízení. Dnešním rozhodnutím padají pochybnosti, že by tam bez ochrany vodního zdroje bylo možné stavět,” řekla Marvanová.

Město chce s developerskou firmou jednat. “Pro nás je zásadní, aby bylo stanoveno pásmo vodního zdroje prvního i druhého stupně. Historicky byly udělány analýzy dopravním podnikem (DPP) i společností CWI, které se lehce rozcházejí. A je třeba toto nějak je sladit, abychom si řekli, kde vodní zdroj má mít hranice, bez toho se nehneme z místa,” řekl náměstek primátora Petr Hlubuček. Podle něj je zdroj schopen po několik dní zásobovat vodou až 600.000 obyvatel.

Podle Marvanové je pak důležité vyřešit majetkoprávní spor o pozemky se zdrojem vody, kdy si jej nárokují společnost CWI i DPP společně s městem. Bez vyřešení sporu prý nelze vytyčit hranici vodního zdroje. “Náš návrh je, nechť společnost CWI v rámci vstřícného jednání, ke kterému jsme připraveni, převede předmětné pozemky na hlavní město. Pak bude moci být velmi rychle vodoprávní řízení a bude možné rozhodnout o ochraně vodního zdroje. Pak na to teprve může navázat rozhodnutí o zrušení stavební uzávěry. Prahu nelze připravit o tak důležitý vodní zdroj,” řekla Marvanová.

Nádražní ulice by se na základě projednávané změny územního plánu a připravované rekonstrukce tramvajové trati měla v budoucnu proměnit na městský bulvár. Zcela nová čtvrť je naplánována také v sousedství na pozemcích smíchovského nádraží. Tento projekt nazvaný Smíchov City plánuje společnost Sekyra Group.

Stavební uzávěry v Praze platí na základě vyhlášky z roku 1999 na takzvaných velkých rozvojových územích, kterých je v metropoli celkem 15. Parcely u Nádražní ulice jsou součástí jednoho z nich.

Zdroj: ČTK

 

Aktualizace 9.1.2019 bylo na úřední desce vyvěšeno oznámení převzetí věci nadřízeným orgánem - stanovení ochranného pásma vodního zdroje pro ZTC - Praha 5 Smíchov.
Celé znění vyvěšeného na úřední desce od 9.1.2019 do 24.01.2019 naleznete pod tímto odkazem: https://bit.ly/2GwRqpl , anebo v příloze řazené na konci tohoto článku.

 

PŮVODNÍ ČLÁNEK:

Neprůhledná firma CWI Smíchov (spojená s ex-šéfem ČEZu Martinem Romanovem) má v plánu postavit rozsáhlý komplex bytů a kanceláří přímo nad vydatným podzemním zdrojem pitné vody. Dušuje se, že stavba vodní zdroj neohrozí, přitom zpochybňuje znalecké posudky, a tlačí na úřady aby byla sejmuta z pozemku stavební závěra. Tato tam je z důvodu podzemního zdroje vody, který by mohl v případě krize zásobovat až 600 000 lidí po dobu 10 dní. Když se v červnu 2017 sešla speciální pracovní komise zabývající se smíchovskými podzemními vrty, byla kvalita vodního díla naopak vyzdvižena.

 

Vizualizace projektu a informace z médií, foto: Lidové noviny

CWI 1 kopie

 

 

Připravil: Viktor Veselý