Všechny články

Ukliďme Česko - úklid smíchovských náplavek

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Na jaře zrušená událost Ukliďme Česko proběhla v náhradním termínu 19.9.2020. Spolek Za lepší Smíchov v této akci participoval i letos. Na doporučení městské části Praha 5 došlo k úklidu smíchovských náplavek.
Počínaje  Hořejším nábřežím u Jiráskova mostu přes Smíchovskou náplavku (s kobkami) až po přírodní náplavku za Erpetem. Celková plocha cca 2 ha (19 994m2). Sesbírali jsme celkem asi 300 Kg odpadu, z toho 1x nákupní vozík se šrotem, 1x kolo z nákladního vozu, starou dopravní značku, 1x polystyrenovou kostku 20Kg, a spousty směsného odpadu včetně toaletních potřeb po lidech bez domova. Injekční stříkačky a podobné jsme ve spolupráci se Sananim vysbírali ještě před akcí.
Celkem bylo odstraněno 5 menších skládek, často ukrytých ve vysokém porostu.

Přírodní náplavka nebyla zdaleka tolik zaneřáděná jako při loňském velkém úklidu, kdy bylo vysbíráno kolem tuny odpadu. Po úklidu jsme totiž navázali spolupráci s městskou částí Praha 5, která nám poskytovala úklidové pomůcky a členové spolku pravidelně po celé léto 2019 umisťovali po náplavce odpadkové pytle, které každý pátek ráno pod zadáním MČP5 odvážela společnost AVE. Letošní rok se o naší náplavku velmi pečlivě starala paní Beránková, které tímto srdečně děkujeme za ochotu, vytrvalost a společenskou zodpovědnost! <3

 

Již minulý rok jsme u městské části Praha 5 diskutovali o možnostech trvalého umístění odpadkových košů. Letos se tedy zadařilo, a v dohledné době by se po náplavce mělo objevit hned 5 nových košů. Jeden z košů bude na základě našeho návrhu umístěn přímo u chodníku na Železniční most, protože právě tam dochází k markantnímu znečištění srázu odpadky odhozenými pěšími z mostu. Jsme velmi rádi, že tak naše úklidové akce mají nějaký dlouhodobější přesah. Děkujeme znovu všem zúčastněným, všem dobrovolníkům i místním kteří nám po celý rok pomáhali udržovat náplavku čistou. Děkujeme také referentce odboru správy veřejného prostranství a zeleně, paní Kokoškové, za velmi vstřícný a vždy přátelský přístup, a také za neúnavnou snahu udělat naší čtvrť ještě hezčí, čistší a lepší.

 

Spolek Za lepší Smíchov zcela určitě bude participovat i příští rok v akci Ukliďme Česko. Budeme velice rádi, když se k nám i tentokrát přidáte a pomůžete nám udělat něco konstruktivního pro naše sousedství :)

 Screenshot 2020 09 22 Ukliďme svět ukliďme Česko 1

IMG 0524

IMG 0526

Za spolek

Viktor Veselý
předseda spolku